Ojentajat

a) Pitkä ojentajajänne on leveä, verrattain ohut jänne, joka kulkee pitkin säären ja vuohisen etupintaa. Vuohisluun keskivaiheilla yhtyvät siihen hankositeen jatkositeet, mistä syystä jänne tuntuvasti leviää. Yhä enemmän leviten se kiinnittyy kavioluun pahkaan. Jänne on vuohis-, kehä ja kavionivelen yhteinen ojentaja ja estää liiallisen koukistumisen.

Etujalassa kulkee rinnan pitkän ojentajajänteen kanssa ulompi ojentajajänne, joka ojentaa vuohisnivelen ja kiinnittyy vuohisluun yläpäähän. Takaraajassa edellistä vastaavan ulomman ojentajalihaksen jänne yhtyy pitkään ojentajajänteeseen kintereen alapuolella.

b) Pinnallinen koukistajajänne on ohut tasaisen leveä jänne, joka kulkee nahan ja syvänkuokistajajänteen välillä. Vuohisnivelen kohdalla muodostaa se yhdessä nuljuluitten yhdyssiteen kanssa rengassiteen, jonka kautta syväkoukistajajajänne kulkee ja jakaantuu sitten kahteen haaraan, jotka kiinnittyvät vuohisluun alapäähän ja kehäluun yläpäähän. Näiden haarojen väliltä kulkee syvä jänne. Pinnallinen koukistaja koukistaa vuohis- ja kehänivelet.
(KENGITYSOPIN KÄSIKIRJA L.J FABRITIUS)