Alkutarkastus

Hevosen tarkastaminen ennen kengittämistä

Ennen kengittämistä kengittäjä tarkastaa hevosen, sekä sen seistessä että sen liikkeellä ollessa, saadakseen käsityksen raajojen ja varpaiden asennosta ja hevosen liikuntatavasta, kavioidenmuodosta ja laadusta, vanhan kengityksen tarkoituksenmukaisuudesta sekä kengän kulumisesta.

Tarkastus suoritetaan sekä ravissa että käynnissä ja jalan ollessa
maassa ja nostettuna.

Juoksuttaminen ravissa tarkoittaa askeleen laadun ja mahdollisten ontumien tarkkaamista. Hevosta juoksutetaan ensin suoraan poispäin, jolloin takajalkojen liikkeet tarkastetaan, ja sitten takaisin tarkastajaa kohti, jolloin arvostellaan etujalkojen liikuntatapaa. Sangen tärkeää on
että virheelliset liikuntatavat ja niistä johtuva hivutus tai takominen tällöin havaitaan, mutta vielä tärkeämpää on, että vanha ontuma jo ennen kengittämistä tulee huomatuksi, jotta kengittäjä heti voi siitä ilmoittaa omistajalle ja samalla koettaa kengityksen avulla poistaa ontumisen tai ainakin lieventää sitä. Koska ontumien tunteminen ja parantaminen kuitenkin on sangen vaikeaa, pitää kengityssepän, jolta tietenkin puuttuu tähän tarpeellinen koulutus, kehoittaa omistajaa kääntymään eläinlääkärin puoleen vian parantamiseksi.

Käyden taluttaminen osoittaa, kuinka hevonen vie jalkansa ja kavionsa eteenpäin sekä astuuko se tasan kavioilleen. Hevosta talutettaessa käyden suoraan poispäin sekä takaisin tarkastajaa kohti tulevat nimenomaan askeleen epäsäännöllisyydet selvästi näkyviin ja ennen kaikkea voi tarkastaja todeta , missä määrin hevonen astuu epätasaisesti kavioilleen. Säännöllisen asennon hevoselle on ominaista, että sen astuessa kavion koko alapinta tasan koskettaa maata. Jos sitä vastoin hevosen astuessa joko ulko- tai sisäseinämä ensin koskettaa maata, osoittaa tämä, että ko. seinämä on vuoltaessa jätetty liian korkeaksi, josta seurauksena on ollut virheellinen jalan tai varpaan asento.

Tarkastettaessa seisovaa hevosta asetetaan se tasaiselle lattialle seisomaan tarkastusasentoon, jalat tasaisesti kuormitettuina. Ensin otetaan huomioon hevosen käyttötarkoitus, sen painavuus sekä jalkojen asennon säännöllisyys. Sitten arvostellaan jalat erikseen edestä, sivulta ja takaa, onko jalka-asento säännöllinen vai säännöllisesti poikkeava, onko jalan keskiviiva suora viiva(ts. suora viiva, jonka ajatellaan halkaisevan vuohisen kehän ja kavion) suora, vai eteen sivulle vai taakseppäin taittunut, sekä onko kavioiden muoto jalka-asentoon sopiva, vai onko ne sopimattomalla hoidolla saatetut muodoltaan virheellisiksi. Jalan keskiviivan tulee olla pystysuora. Jos se on johunkin päin kallistunut, on hevosella epäsäännöllinen jalkaasento ja myös epäsäännölliset liikkeet.
(L.J FABRITIUS)

Epäsäännöllisestä jalkaasennosta ei voi kengityksen avulla tehdä säännöllistä.

(KENGITYSOPIN KÄSIKIRJA L.J FABRITIUS)

 


Sivun alkuun